Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2011 09:40 - Около събитията, свързани с паметника на СА
Автор: dapeev Категория: Хоби   
Прочетен: 643 Коментари: 0 Гласове:
0



Тия дни се вдигна голям шум около паметника на съветската армия в София. Най-характерното около надвикването между двете страни в конфликта обаче е непознаването на собствената история, както от нашенци, така и от руснаците, които изказаха доста враждебни за България мнения. Според мен, независимо от коя страна на конфликта е човек, то той следва да познава историята си и да не говори глупости.
Затова, слагам тук, накратко, някои факти около хода на събитията през и около Втората световна война, за да се изясни доколко критиките към нашата страна са резонни. И така, първо, за договорите и съюзническите отношения:
- СССР и Национал-социалистическа Германия. Сключват договор за съюз, по взаимно съгласие, без едната страна да застрашава другата, на 23ти август, 1939 г. Помагат си в разделянето и окупацията на Полша, като и двете страни се включват във войната с немалки сили. Германия започва на 1ви септември и практически разгромява основните полски сили за около 1-2 седмици (тук може много да се говори, но да не се отклоняваме, темата е за  друго). Съветският съюз се включва на 17ти септември. Като допълнение: на 22ри септември в град Брест, до войната - полски, се състои съвместен съветско-германски военен парад.
Съюзът между Нацистка Германия и СССР продължава до 22ри юни, 1941 г., т.е. точно до този ден, но преди 70 години и завършва с нападението на немските войски рано сутринта на същия ден. Междувременно, по договора между двете страни немалко държави губят територии или независимостта си. Първите големи търкания са в края на 1940та година, когато в Берлин са се състояли преговори между двете страни, за разделението на Балканите и Близкия изток. В крайна сметка, съюзните отношения между Германия и Съветския съюз продължават почти 2 години, а началото им е по взаимно съгласие.

- Царство България и Национал-социалистическа Германия. България се присъединява към Тристранния пакт (така наречената "Ос Рим-Берлин-Токио"), на 1ви март, 1941 г. Под немалък немски натиск и след дълги преговори. До присъединяването на България води цяла редица събития, в които ние практически нямаме участие. Набързо това са: Италия окупира Албания (април, 1939 г.) и след това, от тази територия напада Гърция (октомври, 1940 г.). Но има ред неуспехи и гърците започват да изтласкват постепенно италианските войски обратно в Албания. Хитлер започва да търси пътища за помощ на италианския си съюзник, Мусолини и на 1ви януари, 1941 г., започва преговори и с България за преминаване на немски войски през наша територия.
След това следва превратът в Белград (март, 1941 г., няма да се отклонявам, макар че темата е интересна) и Хитлер решава военната операция да се разпространи и въхру Кралство Югославия.
Съюзът между България и Германия продължава до септември, 1944 г., когато България обявява война на Германия, а СССР ни обявява война на нас. Съюзът между България и Германия продължава почти четири години, а присъединяванто на страната ни към Тристранния пакт става под немалък немски натиск.
България воюва единствено срещу Германия, в периода септември, 1944 г. - май, 1945 г., или около 9 месеца. Но - за разлика примерно от Румъния или Унгария, не воюва срещу СССР.

Сега, за термините. Кой е фашист, кой национал-социалист и кой - комунист? Фашистите са в Италия, определението е на лидера й, Мусолини. Национал-социалисти са в Германия. Между двата режима има разлики от земята до небето. И двата са тоталитарни (както и режимите в ред други страни, включително СССР, но него никой не го определя като фашистки, нали?), но с това общо взето приликите се изчерпват.

И накрая - за паметника. В България не загиват съветски войници в бойни действия. Съветската армия влиза в страната ни (след обявяване на война) без нито един изстрел. Единствените съветски жертви са разстреляните от специалните команди на НКВД и това са главно мародери и т.н. съветски войници. Ако паметника отразяваше само загинали на наша територия съветски граждани, значи той е в памет на въпросните разстреляни мародери. Но според мен, това е паметник на загиналите съветски войници във войната като цяло, така че вероятно идеята е тази.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dapeev
Категория: Хоби
Прочетен: 28089
Постинги: 5
Коментари: 2
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031