Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2011 08:56 - днес, 14.IV
Автор: dapeev Категория: Хоби   
Прочетен: 617 Коментари: 0 Гласове:
0



Е ... все трябва да се започне отнякъде. Днес, след като последните дни продължава говоренето за Глобалното затопляне (без да се споменава важното определение: теория) и след като осъмнахме в снежна София и то в средата на април, може само да се каже: Глобалното затопляне вилнее с пълна сила!
Вероятно в края на този месец, когато вече отново ще е топло, ще се изправи някой мастит чичка от тия, дето получават пари за всяка изречена дума и ще започне авторитетно да ни обяснява (както става вече в края на всеки месец), че видите ли, това отново беше най-топлият месец от ... (която година му е харесала, примерно 1997). И което е най-странно, ще се намерят сума ти хора да му вярват. И преди е имало сняг през април, случвало се е, но например през 80те години на ХХ век популярната теория беше, че идва Глобално застудяване. През 90те нещата се смениха и сега същите тези климатични събития се обясняват със затопляне. А че климатът се изменя - изменя се, вярно е. Но той се изменя постоянно. Обаче ако изключим годиншните цикли пролет-лято-есен-зима, които могат да се проследят, но за които всеки има съвсем субективни и различни от на останалите усещания, другите цикли са многогодишни и се проследяват трудно. Е ... в съвремието обаче си имаме журналисти, неизбежна част от информационното общество, а след като ги има, трябва да пишат за нещо. А най-лесно се пише за неща, от които хората се плашат, като климат и катастрофи. Затова и в последните седмици освен темата за климата, постоянно се сипят глупости за аварията в ядрената централа в Япония. Глупости, защото макар и авария, при това - неприятна, това нито е нещо, подобно на Чернобил, нито ще стигне до България. Но неграмотността си е неграмотност, тук още първите дни се намериха хора, които пиха йод ...
И никой няма да се сети да обясни (то и май повечето журналисти ги мързи да погледнат дори година назад, камо ли някакво проучване да направят), че през 50те и 60те години на ХХ век, когато ядрените опити са се правели не под земята или под водата, а на открито и във въздуха, никой не се е притеснявал особено, а вместо това сега се казва "я виж старите хора колко са по-здрави". А въпросните стари хора са били изложени на значително по-големи опасности от въпросната японска ядрена авария. И това - без да се връщаме по-назад, към първите десетилетия на ХХ век, когато се е смятало, че радиоактивните материали са полезни и съответно е имало кремове за лице и различни лекарства, съдържащи радий (например). Малко картинки по темата (източниците са: http://kouzdra.livejournal.com/690097.html и http://community.livejournal.com/dieselpunk/463886.html)
image
image
И т.н. подобни ... или, с други думи, светът не е толкова прост, колкото изглежда на моменти :)
Просто трябва повече здрав разум, скептицизъм и здравомислие, а те напоследък са много дефицитни.

















Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dapeev
Категория: Хоби
Прочетен: 28093
Постинги: 5
Коментари: 2
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031